A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дальницька громада
Одеська область, Одеський район

ОБЕРЕЖНО – ПТАШИНИЙ ГРИП!

Дата: 28.01.2020 13:26
Кількість переглядів: 2835

ОБЕРЕЖНО – ПТАШИНИЙ ГРИП!

В Україні вперше за три роки зафіксовано спалах пташиного грипу. Держслужба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів не рекомендує купувати продукти птахівництва (тушки птахів і яйця) в місцях стихійної торгівлі.

Про це йдеться у заяві Держпродспоживслужби на офіційному сайті. Так, українцям рекомендують не купувати тушки птахів і яйця в місцях стихійної торгівлі через зареєстрований у країні спалах пташиного грипу. Ці продукти потрібно купувати тільки на офіційних ринках, у магазинах і офіційній торговій мережі.

Крім того, як начальник Управління здоров'я та добробуту тварин Держпродспоживслужби Микола Сонько, наголосив м'ясо птиці не варто вживати без попередньої термічної обробки. Він пояснив, що пташиний грип неможливо зупинити на кордоні, адже основним фактором поширення є інфіковані дикі перелітні птахи.

"Під час спалаху пташиного грипу серед птахів існує можливий ризик і для людей внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами. Однак наразі немає зареєстрованих випадків, щоб джерелом захворювання людей на пташиний грип було пташине м'ясо чи яйця, але аби убезпечити себе від негативних наслідків, слід утриматися від купівлі м'яса птиці у місцях стихійної торгівлі", – додав Сонько. 

Сталося це на приватному підприємстві "Хутір" у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області, де утримувалося близько 98 тисяч поголів'я птахів, з яких загинуло 4856, а решту довелося зарізати. Наразі продовжуються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці. 

Вірус справді може передатися людині, однак лише якщо дихати з птицею одним повітрям – так кажуть інфекціоністи. Поки що такі випадки зафіксовані тільки за межами України. Їх порівняно небагато – декілька сотень за кількадесят років. Однак медики наголошують на високій смертності від цього різновиду хвороби – до 50% випадків зараження. Небезпека полягає в тому, що цей вірус схильний до змін, і виключити того, що з часом він зможе передаватися й іншим шляхом – неможна. Тож усі продукти радять термічно обробляти, адже за 75 градусів вірус гине.

В приватних господарствах Дальницької сільської ради утримується всього 16856 голів птиці, у тому числі курей 14091, гусей 597, качок 1973, індиків 195 голів.

Виконавчий комітет Дальницької сільської ради рекомендує мешканцям громади:

- проводити щоденний моніторинг фізіологічного стану домашньої птиці;

- обмежити контакт домашньої птиці з навколишнім середовищем, особливо водоплавної та доступ її до відкритих водоймищ;

- в разі підозри на грип та інші захворювання птиці проінформувати виконавчий комітет Дальницької сільської ради.

Навички, які допоможуть зберегти здоров'я і уникнути грипу.

Остерігайтеся близького контакту з хворими людьми. Якщо ви хворі, уникайте контакту з іншими людьми, щоб захистити і їх від захворювання. Коли ви хворі, по змозі залишайтесь удома, не йдіть на роботу, до школи і не плануйте в цей час відрядження. Ви допоможете вберегти інших людей від зараження вашою хворобою. Закривайте свій рот і ніс тканиною, коли кашляєте або чхаєте. Ви допоможете іншим людям, що оточують вас, уникнути зараження. Миття рук захистить вас від мікробів. Намагайтеся не торкатись очей, носа або рота. Мікроби часто поширюються тоді, коли особа доторкається до чого-небудь, забрудненого мікробами, а потім торкається своїх очей, носа або рота.

 

                                                                                        Виконавчий комітет Дальницької сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора